Moje zdjęcie
Mam na imię Kasia. Ślązaczka z krwi i kości. Moje motto to : SMAK & ZAPACH & ROCK'N'ROLL......... Z wykształcenia jestem technologiem żywienia. Największe szczęście daje mi pobudzanie zmysłów. Realizuje to w kuchni tworząc dzieła kulinarne przy dobrej muzyce… to dla mnie odmienne stany świadomości w codzienności.

sobota, 14 marca 2009

Bułki pszenne


Szukałam przepisu na bułki do mojej ulubionej ekspresowej wędliny i ostatnio na takie natknęłam się na blogu Agatki. Bułki są puszyste w środku i mają chrupiącą skórkę zaraz po wyjęciu z pieca. Koniecznie trzeba obficie podsypać papier na blaszce mąką w tym cały urok tych bułeczek. Świetnie nadają się jako kanapki do pracy.





Składniki na 12 szt.:
12g świeżych drożdży
2 płaskie łyżeczki cukru
ok. 200-240 ml ciepłego mleka
500g mąki pszennej + mąka do podsypywania
1 płaska łyżeczka soli
1 jajko
20g miękkiego masła

Sposób wykonania:
Z drożdży, 50 ml letniego mleka, 2 łyżek mąki i cukru zrobić rozczyn i ostawić na chwilę do "poruszenia". Następnie dodać resztę składników i wyrabiać robotem ok. 8 min. Ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od ścianek naczynia. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto "pobić" usuwając nadmiar powietrza, podzielić na 12 równych części a następnie formować zgrabne kulki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i posypanej sporą ilością mąki. Odstawić na ok. 40 min do wyrośnięcia (powinny podwoić swoją objętość). Przed pieczeniem zrobić przedziałek np. kartą kredytową lub tępą stroną noża naciskając do samego spodu blaszki ale należy uważać żeby ciasta nie przekroić. Pieczemy ok. 20 min. w temp. 180 stopni.

Smacznego :)
Tym razem słuchałam The Police. W ubiegłym roku byłam na ich koncercie w Chorzowie.

13 komentarzy:

Konsti pisze...

Sliczne te bulki, az bym Ci jakas skradla:) Bardzo lubie piec buleczki, wiec ktoregos dnia na pewno skorzystam z tego przepisu. Pozdrawiam.

asieja pisze...

te z chrupiącą skórką są najlepsze:-)
i jakie piękne Ci wyszły!

kasiac pisze...

Śliczne bułki. Pełen profesjonalizm! A koncertu w Chorzowie zazdroszczę!

iis111 pisze...

wygladaja cudownie:)

Notme pisze...

Jakie pyszne bułeczki Ci wyszły Kasiu, takie kształtne i chrupiące. :)

Pozdrawiam ciepło!

Tilianara pisze...

Ale apetyczne bułeczki Kasiu :) Bardzo smakowite :)

Olalala pisze...

Piękne bułeczki :). Muszą być pyszne.

Majana pisze...

Piękne, kształtne bułeczki!:)

reve82 pisze...

skorzystam z przepisu..i to koniecznie..uwielbiam takie bułki,tzn. myślę że właśnie takie, bo znam je tylko ze sklepowej półeczki...

andzia-35 pisze...

Ale cudne ci wyszły...jakby piekarz z conajmniej 10 letnim stażem je przygotował:))

mico pisze...

super te bułeczki, aż się głodny zrobiłem.

Gosia pisze...

wspaniale te bulki,juz czaje sie na nie w weekend :))

Waniliowa Chmurka pisze...

Ale mam zaległości u Ciebie w komentarzach:P
..ale spokojnie,już nadrabiam wszystko.
No podobają mi się te twoje bułeczki,bo pyszne musza byc.