
Ostatnio ciągle coś pichcę na drożdżach. A to drożdżówki,a to bułeczki, a to drożdżówkę niebiańską od Majanki (której nigdy nie zdążę obfocić;) Ostatnio natknęłam się na drożdżówki z nutellą na blogu Kuchnia Monsai no i je upiekłam.Widziałam je wcześniej na wielu blogach i wszystkie były do zjedzenia. Ciasto bardzo wdzięczne w tworzeniu a efekt jest rozkoszny dla oka, nosa i podniebienia.
Składniki na 12 sztuk :
80 g masła
250 ml mleka
25 g świeżych drożdży
szczypta soli
70 g cukru
500 g mąki pszennej
krem nutella (ok. 1/3 słoika)
mleko do posmarowania bułeczek
lukier : łyżka soku z cytryny+cukier puder
Sposób wykonania:
Masło roztopić, dodać mleko, podgrzać do letniej temperatury. Dodać drożdże, rozpuścić. Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto, aż będzie gładkie. Odłożyć przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1 - 1,5 h).Po wyrośnięciu dokładnie wyrobić, by usunąć pęcherzyki powietrza (ciasto w przekroju powinno być gładkie).
Rozwałkować, pociąć na prostokąty o wymiarach około 10 x 14 cm.Z jednej strony nacinamy ostrym nożem w kształcie grzebienia, pięć pasków na głębokość kilku centymetrów, na drugim brzegu wykładamy nutellę.
Zawijamy bułeczkę zaczynając od strony z nutellą ku rozcięciom, a rozcięte paski zawijamy w druga stronę na bułeczkę, z lekkim rozszerzeniem.
Układamy bułeczki na blasze do pieczenia, wyłożonej pergaminem i przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 15 minut by lekko podrosły.Smarujemy mlekiem i pieczemy w temp. 180 stopni ok. 20 min. Po upieczeniu smarujemy lukrem.
Smacznego :)

Tym razem słuchałam Jimi Hendrixa.Muzyk, który otworzył mi drogę do muzycznego świata.
18 komentarzy:
jejuś, a u mnie nawet ani śladu po bułeczkach :( a zjadła bym, tyle, że za wiele nowych przepisów do wypróbowania ;)
Duzo osób je robiło, bo są wdzięczne dla oka. Mają tylko jedną wadę - szybko się starzeją, o ile mają szansę. :-)))
Pozdrawiam :-))
dla mnie ten efekt rozkoszny tylko dla oka niestety
rzuciłabyś mi jedną:-)
Wiesz, ze to ja podalam pierwszy raz ten przepis?:) widzialam go juz na tyluuuu blogach i bardzo sie ciesze, ze moje drozdzowki zrobily sie takie popularne:)U mnie wygladaja o tak
http://zachcialomisiegotowac.blox.pl/2008/10/Drozdzowki-nutella.html
Piekne i smakowite. Sama sie skusze i je kiedys zrobie. A teraz prosze o choc jedna.
pozdrawiam
Cudownie Ci wyszły Kachno! Ja też je robiłam, były przepyszne :) Pozdrawiam.:)
he he..ja je dziś upiekłam, po 20 z piekarnika wyciągnęłam...no to chyba wstrzymam się dziś z publikacją:)pysznie wyglądają te Twoje..u mnie troszkę bardziej się podpiekły, bo ja taki żółtodziób kulinarny i się bałam że mi "surowe" wyjdą po tych 10 minutkach...ale super są...część zamroziłam bo mi aż 16 takich mniejszych wyszło..ciekawe co z tego wyjdzie...a mój T. mówi że fajną muzę puszczasz:) pozdrowionka od nas
Kasiu, bardzo pysznościowe drożdżówki :) Zjadłabym jedną na śniadanko :)
Pięknie wyglądają :). Też je robiłam, ale wyszły mi nie zbyt pięknie :)... To co, smakowały i tak świetnie ;).
Cudownie pysznie wyglądają:) I oczywiście wiem, że są pyszne, bo je robiłam:) Myślę, że czas na powtórkę:)
Piękne, takie...fantazyjne!!! Pozdrówka Kasiulko!
To są bardzo pyszne blogowe bułeczki. ;) Śliczne i złociste Ci wyszły, ja też proszę o jedną. ;)))
Pozdrawiam serdecznie!
Ale muszą być smaczne :)
Co tu dużo pisać,boskie!:D
Kasiu brawo!
jakie apetyczne te drożdżówki, piękne kształty
Bardzo piękne ! Jutro też mam zamiar coś drożdżowego piec - i tak dumam , co wybrać ... :)
Może zrobię takie drożdżówki , tylko z makiem ... hmm...
Jakie zgrabne! :)
Coin Casino | Review - Casinowow.com
What are the 인카지노 benefits of a coin casino? ✓ The welcome bonus. All users will be taken advantage of 제왕 카지노 for bonus 메리트카지노총판 cash, welcome bonuses, and the bonus spins.
Prześlij komentarz