
Przeglądając blog
Gotuję bo lubię
natknęłam się na bardzo ciekawy przepis:
Ekspresowa wędlina.
Jak sama nazwa mówi wędlina jest ekspresowa a przy tym krucha i soczysta. Sam fakt doboru przypraw i sposobu sporządzenia jest dziwny ale efekt jest bardzo pozytywnie zaskakujący. Jeśli ktoś nie jest fanem naszych "szynek" to ta potrawa spełni jego oczekiwania. Nadaje się na kanapki do pracy, można podać na przyjęcia jako zimne mięso z dodatkiem sosu musztardowego lub innego ale raczej zdecydowanego w smaku.
Składniki:
2 kg schabu (bez kości i warkocza)
2 łyżki majonezu
2 liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego
1 łyżeczka majeranku
1/3 szklanki soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżka cukru
4 ząbki czosnku
2,5 litra wody

Sposób wykonania:
Mięso myjemy i usuwamy błony i tłuszcz. Wodę zagotowujemy w garnku razem z przyprawami. Studzimy. Do zimnej marynaty wkładamy mięso i zagotowujemy. Gotujemy 5 min i zostawiamy najlepiej na noc do całkowitego wystygnięcia. Czynność powtarzamy. Po wystudzeniu mięso wyciągamy z zalewy i przechowujemy w foli aluminiowej albo foli spożywczej w lodówce. Mnie wytrzymała w lodówce 3 dni... i zniknęła ;) taka jest dobra.
Potrawa ekspresowa więc dłużej nic nie słuchałam ale ostatnio słucham Czesio śpiewa... dla mnie odkrycie roku w polskiej muzyce. Polecam i wędlinę no i Czesia który śpiewa :)

Propozycja w ramach
Kuchni Świątecznej i Noworocznej
7 komentarzy:
Świetny pomysł. Od razu jutro zrobię! Pozdrawiam!
I na serio wystarczy tylko tyle gotować?
A to ciekawostka i do tego bardzo apetycznie wygląda :)))
Mnie też korci. Wypróbuję i dam znać.
Pozdrawiam :)
An-na
Robiłam tą wędlinkę nie raz (przepis zdaje się narodził się na forum Gazety) i bardzo ją sobie chwalę! :)
Kochane... podobnie jak Cesia bardzo ją sobie chwalę... to jedna z tych potraw, którą się przygotowuje już zawsze :)
Pozdrawiam
Kasia
Znamy ten przepis i potwierdzamy, że taka wędlinka jest pyszna!! Pozdrawiam przedsylwestrowo!
Prześlij komentarz