Moje zdjęcie
Mam na imię Kasia. Ślązaczka z krwi i kości. Moje motto to : SMAK & ZAPACH & ROCK'N'ROLL......... Z wykształcenia jestem technologiem żywienia. Największe szczęście daje mi pobudzanie zmysłów. Realizuje to w kuchni tworząc dzieła kulinarne przy dobrej muzyce… to dla mnie odmienne stany świadomości w codzienności.

środa, 18 marca 2009

Drożdżówki z nutellą


Ostatnio ciągle coś pichcę na drożdżach. A to drożdżówki,a to bułeczki, a to drożdżówkę niebiańską od Majanki (której nigdy nie zdążę obfocić;) Ostatnio natknęłam się na drożdżówki z nutellą na blogu Kuchnia Monsai no i je upiekłam.Widziałam je wcześniej na wielu blogach i wszystkie były do zjedzenia. Ciasto bardzo wdzięczne w tworzeniu a efekt jest rozkoszny dla oka, nosa i podniebienia.
Składniki na 12 sztuk :
80 g masła
250 ml mleka
25 g świeżych drożdży
szczypta soli
70 g cukru
500 g mąki pszennej
krem nutella (ok. 1/3 słoika)
mleko do posmarowania bułeczek
lukier : łyżka soku z cytryny+cukier puder
Sposób wykonania:
Masło roztopić, dodać mleko, podgrzać do letniej temperatury. Dodać drożdże, rozpuścić. Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto, aż będzie gładkie. Odłożyć przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1 - 1,5 h).Po wyrośnięciu dokładnie wyrobić, by usunąć pęcherzyki powietrza (ciasto w przekroju powinno być gładkie).
Rozwałkować, pociąć na prostokąty o wymiarach około 10 x 14 cm.Z jednej strony nacinamy ostrym nożem w kształcie grzebienia, pięć pasków na głębokość kilku centymetrów, na drugim brzegu wykładamy nutellę.
Zawijamy bułeczkę zaczynając od strony z nutellą ku rozcięciom, a rozcięte paski zawijamy w druga stronę na bułeczkę, z lekkim rozszerzeniem.
Układamy bułeczki na blasze do pieczenia, wyłożonej pergaminem i przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 15 minut by lekko podrosły.Smarujemy mlekiem i pieczemy w temp. 180 stopni ok. 20 min. Po upieczeniu smarujemy lukrem.
Smacznego :)
Tym razem słuchałam Jimi Hendrixa.Muzyk, który otworzył mi drogę do muzycznego świata.

18 komentarzy:

Barwy kuchni pisze...

jejuś, a u mnie nawet ani śladu po bułeczkach :( a zjadła bym, tyle, że za wiele nowych przepisów do wypróbowania ;)

Krokodyl pisze...

Duzo osób je robiło, bo są wdzięczne dla oka. Mają tylko jedną wadę - szybko się starzeją, o ile mają szansę. :-)))
Pozdrawiam :-))

asieja pisze...

dla mnie ten efekt rozkoszny tylko dla oka niestety
rzuciłabyś mi jedną:-)

iis111 pisze...

Wiesz, ze to ja podalam pierwszy raz ten przepis?:) widzialam go juz na tyluuuu blogach i bardzo sie ciesze, ze moje drozdzowki zrobily sie takie popularne:)U mnie wygladaja o tak
http://zachcialomisiegotowac.blox.pl/2008/10/Drozdzowki-nutella.html

karolka pisze...

Piekne i smakowite. Sama sie skusze i je kiedys zrobie. A teraz prosze o choc jedna.
pozdrawiam

Majana pisze...

Cudownie Ci wyszły Kachno! Ja też je robiłam, były przepyszne :) Pozdrawiam.:)

reve82 pisze...

he he..ja je dziś upiekłam, po 20 z piekarnika wyciągnęłam...no to chyba wstrzymam się dziś z publikacją:)pysznie wyglądają te Twoje..u mnie troszkę bardziej się podpiekły, bo ja taki żółtodziób kulinarny i się bałam że mi "surowe" wyjdą po tych 10 minutkach...ale super są...część zamroziłam bo mi aż 16 takich mniejszych wyszło..ciekawe co z tego wyjdzie...a mój T. mówi że fajną muzę puszczasz:) pozdrowionka od nas

Tilianara pisze...

Kasiu, bardzo pysznościowe drożdżówki :) Zjadłabym jedną na śniadanko :)

Olalala pisze...

Pięknie wyglądają :). Też je robiłam, ale wyszły mi nie zbyt pięknie :)... To co, smakowały i tak świetnie ;).

atina pisze...

Cudownie pysznie wyglądają:) I oczywiście wiem, że są pyszne, bo je robiłam:) Myślę, że czas na powtórkę:)

andzia-35 pisze...

Piękne, takie...fantazyjne!!! Pozdrówka Kasiulko!

Notme pisze...

To są bardzo pyszne blogowe bułeczki. ;) Śliczne i złociste Ci wyszły, ja też proszę o jedną. ;)))

Pozdrawiam serdecznie!

Casia pisze...

Ale muszą być smaczne :)

Waniliowa Chmurka pisze...

Co tu dużo pisać,boskie!:D
Kasiu brawo!

Agata Chmielewska (Kurczak) pisze...

jakie apetyczne te drożdżówki, piękne kształty

abbra pisze...

Bardzo piękne ! Jutro też mam zamiar coś drożdżowego piec - i tak dumam , co wybrać ... :)
Może zrobię takie drożdżówki , tylko z makiem ... hmm...

Gosia Oczko pisze...

Jakie zgrabne! :)

Anonimowy pisze...

Coin Casino | Review - Casinowow.com
What are the 인카지노 benefits of a coin casino? ✓ The welcome bonus. All users will be taken advantage of 제왕 카지노 for bonus 메리트카지노총판 cash, welcome bonuses, and the bonus spins.