Moje zdjęcie
Mam na imię Kasia. Ślązaczka z krwi i kości. Moje motto to : SMAK & ZAPACH & ROCK'N'ROLL......... Z wykształcenia jestem technologiem żywienia. Największe szczęście daje mi pobudzanie zmysłów. Realizuje to w kuchni tworząc dzieła kulinarne przy dobrej muzyce… to dla mnie odmienne stany świadomości w codzienności.

niedziela, 7 grudnia 2008

Ziemniaczki z piekarnika


Są doskonałym dodatkiem do mięs smażonych ale można je również zajadać oglądając ulubiony film :) z dodatkiem sosu np. musztardowo-czoskowego.



















Składniki na ok. 4 osoby :
- 5 dużych obranych ziemniaków
- 3 łyżki dobrej oliwy
- sól, pieprz, bazylia (może być suszona)
- 4-5 ząbków czosnku w łupinach
- ja dodaje jeszcze kminek
Ziemniaki kroimy w sporą kostkę wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy oliwą, posypujemy przyprawami, wszystko mieszamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na ok. 40 min. i 2 razy przemieszać podczas smażenia :)
Alternatywa dla frytek... dla mnie o wiele ciekawsza i smaczniejsza. A czosnek wyciągnięty z łupiny jest pyszny :)
Polecam :)

Brak komentarzy: