Moje zdjęcie
Mam na imię Kasia. Ślązaczka z krwi i kości. Moje motto to : SMAK & ZAPACH & ROCK'N'ROLL......... Z wykształcenia jestem technologiem żywienia. Największe szczęście daje mi pobudzanie zmysłów. Realizuje to w kuchni tworząc dzieła kulinarne przy dobrej muzyce… to dla mnie odmienne stany świadomości w codzienności.

niedziela, 21 grudnia 2008

Makaron ze szpinakiem


Długo szukałam idealnych połączeń smakowych dla szpinaku. Na targu w moim mieście mamy cudowne warzywa i owoce. Będąc na nim w piątek kiedy to kupowałam sporo delikatesów z tutejszych gospodarstw nie mogłam się oprzeć pięknemu świeżemu szpinakowi. Jednak cały czas szukałam składników , które z nim sporządzone spowodują, ze będzie on idealny. I tym razem znalazłam najlepsze połączenie szpinaku, czosnku, śmietanki, sera do smarowania i odrobiny tartego chrzanu.

Składniki na 4 osoby :
Sos szpinakowy :
70 dag świeżego szpinaku
200 ml śmietanki 30%
150 g serka do smarowania
2 łyżeczki tartego chrzanu
3 łyżki masła
2 ząbki czosnku
sól
250 g makaronu typu tagliatelle
2 łyżki sezamu

Sposób wykonania
Szpinak myjemy pod zimną bieżąca wodą usuwając nadpsute liście i wypłukując ziemię. W dość dużym garnku nastawiamy wodę na blanszowanie szpinaku z dodatkiem łyżeczki soli. Szpinak wrzucamy na wrząca wodę i gotujemy 1 min. odcedzamy na sicie ... ja szpinak hartuje lodowatą wodą po odcedzeniu. Po ostygnięciu usuwamy łodyżki ugotowanego szpinaku i drobno szatkujemy. W naczyniu rozgrzewamy masło i wrzucamy rozdrobniony szpinak aż woda odparuje, dodajemy zmiażdżony czosnek, śmietankę, rozdrobniony ser do smarowania na koniec dodajemy łyżkę masła i tarty chrzan.... przyprawiamy tylko solą. Makaron gotujemy ok. 8 min. odcedzamy i dodajemy do sosu szpinakowego. Wszystko razem zagotujemy wykładamy na talerze i posypujemy prażonym sezamem.
Tym razem słuchałam muzy z Pulp Fiction :)

4 komentarze:

wedelka pisze...

O, to coś dla mnie :) Uwielbiam wszelkiego rodzaju makarony, a ostatnio polubiłam też szpinak :) No i ten dodatek sezamu mnie intryguje...Trzeba będzie wypróbować ten przepis :) Pozdrawiam :)

Standeuter pisze...

não entendi nada, mas a aparencia do prato é muito boa.

Notme pisze...

Uwielbiam szpinak, zjadam go w duuuzej ilosci. ;))
Podobnie przygotowuje to danie. :)

Pozdrawiam!

Tilianara pisze...

I ja uwielbiam szpinak i sosy z nim przygotowuję na różne sposoby, choć jeszcze nie dodawałam do niego chrzanu :) Na pewno spróbuję następnym razem :)

Pozdrawiam świątecznie :)