Moje zdjęcie
Mam na imię Kasia. Ślązaczka z krwi i kości. Moje motto to : SMAK & ZAPACH & ROCK'N'ROLL......... Z wykształcenia jestem technologiem żywienia. Największe szczęście daje mi pobudzanie zmysłów. Realizuje to w kuchni tworząc dzieła kulinarne przy dobrej muzyce… to dla mnie odmienne stany świadomości w codzienności.

niedziela, 21 grudnia 2008

Pizza z pieczarkami


Wczoraj byli u mnie Cezary i Maksymilian moi siostrzeńcy. Wcześniej już chciałam im przygotować naleśniki z pieczarkami i serem ale kiedy z nimi rozmawiałam to dałam alternatywę albo pizza ?? :) No i przeszła pizza... nie miałam w domu specjalnych dodatków ale miałam 1kg pięknych świeżych pieczarek. No i wyszła pizza pieczarkowa... właściwie taka a la zapiekanka z pieczarkami... bo składa się z trzech dodatków : sosu pomidorowego, pieczarek i sera. Chłopcy patrzyli na moje popisy kulinarne a ja miałam widownię i czułam się jak Gwiazda kulinarnego programu;)

Składniki na 2 pizze o średnicy 28 cm:
500 g mąki
7 g drożdży instant (jedna torebka)
200 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczka soli,
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy wszystkie sypkie składniki, mieszamy i wlewamy ciepłą wodę aż do połączenia składników. Na koniec dolewamy oliwę i wyrabiamy. Ciasto powinno być elastyczne i nie przyklejać się do dłoni. Odstawiamy w ciepłe miejsce i w tym czasie zajmujemy się farszem i dodatkami.

Składniki na farsz :
1 kg pieczarek
2 spore cebule
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka sosu sojowego jasnego
sól, pieprz
Na rozgrzanej patelni podgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy. Do delikatnie podsmażonej cebuli dodajemy pieczarki pokrojone w talarki i smażymy do całkowitego odparowania wody i podsmażenia pieczarek. Dodajemy sos sojowy, pieprz i sól do smaku.

Składniki sosu pomidorowego :
1 puszka pomidorów
2 łyżeczki suszonej bazylii
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz

Sposób wykonania :
Wszystkie składniki oprócz pietruszki miksujemy. Pietruszkę dodajemy po zmiksowaniu i mieszamy.
potrzebujemy jeszcze 1/2 kg startego sera żółtego
zioła prowansalskie do posypania pizzy.

Ciasto dzielimy na połowę. Jedną starannie przykrywamy ściereczką żeby nie obeschło a z drugiej robimy okrągły placek na dużej blaszce wysmarowanej cieńko oliwą. Ciasto powinno być dość cienkie i rant podwyższony.
Polewamy ciasto połową sosu, rozkładamy połowę podsmażonych pieczarek. posypujemy serem i ziołami.
Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25 min.
W czasie pieczenia pierwszej pizzy zajmujemy się drugą :)
Smacznego :)
W czasie roboty dolatywała mi do ucha Daido, której specjalnie nie lubię.

4 komentarze:

Tilianara pisze...

Tylko jedno słowo ... MNIAM ... uwielbiam domową pizzę :)))

majana pisze...

Mniamku, ja również uwielbiam domową pizze!:))

Misiek pisze...

Nie lubisz Dido? No masz... a ja uwielbiam. To jest klasyczna pościelówa :) Trochę się porządzę i wrzucę ją za RHCP. Wiesz że redhotów lubie i koncert był zaje... tzn fajny ale co za dużo to niezdrowo :) Buziaki

Jagoda pisze...

No faktycznie musiała być dobra chłopcy byli zachwyceni!!Nawet ten trzeci podobno się załapał::))