Moje zdjęcie
Mam na imię Kasia. Ślązaczka z krwi i kości. Moje motto to : SMAK & ZAPACH & ROCK'N'ROLL......... Z wykształcenia jestem technologiem żywienia. Największe szczęście daje mi pobudzanie zmysłów. Realizuje to w kuchni tworząc dzieła kulinarne przy dobrej muzyce… to dla mnie odmienne stany świadomości w codzienności.

poniedziałek, 22 grudnia 2008

Trufle marcepanowe


W tym roku zafascynowały mnie trufle. Czytałam sporo przepisów, śledziłam uwagi innych o technice sporządzania. Zamówiłam piękne papilotki i od soboty staram się tworzyć.









Trufle marcepanowe

Składniki na ok. 30 kuleczek :
- 30 dag migdałów
- 10 dag cukru pudru
- 50 ml likieru amaretto można zastąpić olejkiem migdałowym
- 10 dag cukru brązowego
- 1 łyżeczka cynamonu


Sposób wykonania :
Migdały sparzyć gorącą wodą i czekać do ostudzenia następnie przez naciskanie migdała skóra łatwo schodzi. Migdały rozkładamy na ściereczce lnianej do całkowitego wysuszenia. Odkładamy ok. 30 obranych migdałów resztę mielimy w maszynce do mielenia orzechów. Mieszamy z cukrem pudrem i likierem. Następnie formujemy kuleczki do środka wkładamy migdał i obtaczamy w ciemnym cukrze wymieszanym z cynamonem. Przechowujemy w lodówce do ok. 1 tygodnia.
Gdzieś tam w dali leciała płytka Katie Melua z jej przebojami. W sumie nawet wesoło się przy niej pracowało :)


Propozycja w ramach Kuchni Świątecznej i Noworocznej

2 komentarze:

Tilianara pisze...

Ja się wczoraj objadłam marcepanem, jak nim pierniki przekładałam, ale takiego trufelka też bym z chęcią zjadła :)))

majana pisze...

O mniam, ależ piękności! Uwielbiam marcepan! :)