Moje zdjęcie
Mam na imię Kasia. Ślązaczka z krwi i kości. Moje motto to : SMAK & ZAPACH & ROCK'N'ROLL......... Z wykształcenia jestem technologiem żywienia. Największe szczęście daje mi pobudzanie zmysłów. Realizuje to w kuchni tworząc dzieła kulinarne przy dobrej muzyce… to dla mnie odmienne stany świadomości w codzienności.

sobota, 7 marca 2009

Pleśniak


Na sobotnie, deszczowe, marcowe popołudnie proponuję Pleśniak. W moim domu bardzo lubiany. Trochę przypomina lato ze względu na dodatek dżemu najlepiej o kwaskowatym smaku.

Składniki
(blaszka 22x33 cm):
20 dag masła
5 jajek
3 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 szklaki drobnego cukru
1 cukier waniliowy
szczypta soli
2 łyżki kakao
1 słoik dżemu np. z czarnej porzeczki

Sposób wykonania :
Schłodzone masło kroimy w kostkę i dodajemy do przesianej mąki razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka, sól oraz 2 łyżki cukru. Ciasto zagniatamy do połączenia składników. Dzielimy na 3 części do jednej części dodajemy przesiane kakao i zagniatamy. Każdą porcję najlepiej osobno zapakować do torebki foliowej i włożyć do zamrażarki na ok. 30 min. (będzie się nam wtedy lepiej trzeć na tarce). Blaszkę dokładnie wysmarować masłem. Na spód trzemy jedną porcję białego ciasta następnie smarujemy dżemem (nie zawsze zużywam cały słoik) na to zetrzeć ciemne ciasto. Z pozostałych białek ubijamy pianę dodając stopniowo resztę cukru i cukier waniliowy. Sztywną pianę wykładamy na ciemne ciasto na pianę zetrzeć 3 część ciasta. Piec ok. 50 min. w temperaturze 180 stopni.

Smacznego :)
Do ucha przygrywał mi Aerosmith

10 komentarzy:

Konsti pisze...

Plesniak to jest to! Przypomnialas mi, ze juz dawno nie robilam tego ciasta, czas nadrobic straty:)
Pozdrawiam!

asieja pisze...

uwielbiam takie domowe ciacho :-)

majana pisze...

Kachno, pleśniak wygląda cudnie i pysznie ! Bardzo lubimy to ciasto, szczególnie ze świeżymi porzeczkami, jest wtedy tak fajnie kwaskowe :) Mniam. :P
Robilam także z dżemem z czarnej porzeczki, równie pyszne:)
Pozdrówki.

iis111 pisze...

nigdy nie pieklam plesniaka z dzemem. Zawsze robie z owocami. Wiesz, ze to bylo pierwsze ciasto jakie w zyciu upieklam:)

Olalala pisze...

Uwielbiam pleśniaka ;). Ale ostatnio robiłam go latem, więc już czas by go sobie przypomnieć :). Twój pleśniaczek jest taki kuszący i pyszny, że mam wielką ochotę na niego wielką ochotę :)...

andzia-35 pisze...

Pleśniaczek mmmm...pychotka:))) Ostatnio za mną chodzi hehe:)) Pozdrawiam ciepło:)))

Notme pisze...

Nigdy nie jadłam pleśniaka, ale po składnikach sądzę, że bym mi posmakował. :)
Jak zdrowie?

Pozdrawiam ciepło!

atina pisze...

uwielbiam to ciasto:

kuchareczka58 pisze...

Uroczy ten pleśniaczek :)
To ciasto było moim pierwszym własnoręcznie upieczonym ciastem w życiu ;) oczywiście nie wiedziałam ,że nosi taka nazwę , gdyż my nazywalismy je "ciastem kolorowym" ;))

abbra pisze...

Bardzo lubię pleśniaka - i właśnie uświadomiłam sobie , że dawno go nie piekłam ! Może zrobię niebawem , bo kusi ;)