Od jakiegoś czasu szukałam receptury na pieczywo z cebulką. Pamiętam smak bułek ze smażoną cebulką, który uwielbiam najlepiej ze świeżym masłem i serem żółtym albo ze swojskim smalcem. I tu przeglądając blog
Atiny natrafiłam na
Chleb z cebulką :) Już nie było odwrotu... wszystkie składniki były w domu a przepis wydał mi się bardzo prosty. Z efektu końcowego byłam bardzo zadowolona... moje podniebienie również. Można z tego samego ciasta zrobić super bagietki o czym można przeczytać u
Liski Bagietki krok po kroku.
Składniki: (foremka 10 x 30)
400 g mąki
7 g drożdży
2 łyżki oliwy
1 duża cebula (drobniutko pokrojona, zeszklona na oliwie)
1 łyżka cukru
1½ łyżeczki soli
250 ml wody
1 łyżeczka czarnuszki albo maku (do posypania)
Sposób wykonania: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Ja wyrabiałam mikserem na niskich obrotach. Pozostawiamy do wyrośnięcia ok. 1,5 godziny w ciepłym miejscu oczywiście przykryte ściereczką. Wyrośnięte ciasto przełożyć do foremki keksowej i zostawić na około 40 - 50 min. Następnie posmarować chleb roztrzepanym żółtkiem (lub mlekiem) i posypać makiem lub czarnuszką.
Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 200°C przez około 35 minut.
Smacznego :)
Chleb właściwie robi się sam i sporo można w tym czasie zrobić. Ja słuchałam utworów Maanamu, który ogłosił zawieszenie działalności w Sylwestra 2008 roku. Byli razem 30 lat i stworzyli nieśmiertelne przeboje. Teraz Kora i Jacek tworzą osobno oby równie owocnie.
16 komentarzy:
Kachno, fajnie sobie na przerwie śniadaniowej blogi przeglądać, a tam same pyszności... Chlebek wygląda na pyszny i delekatny. Bardzo mi się podoba:)
Jakie pyszności, mniam!:)Podoba mi sie ten chlebuś. POzdrawiam.
Cudnie wyszedł Ci ten chlebuś :))) Ja teraz jestem w bardzo chlebowym nastroju, więc pewnie niedługo i ten popełnię :)
A tak BTW to czy masz zakwas? On dopiero daje ciekawe możliwości własnych chlebków :)
Kasiu, ale kuszący ten Twój chlebuś.Zjadłabym taki,
szczególnie posypany czarnuszką i posmarowany smalczykiem.Pozdrawiam serdecznie:))
Wczoraj upiekłam ten chlebek, też widziałam go u Atinki. :) Rewelacyjny, bardzo lubię z cebulką.
Twój wygląda bardzo smacznie, mam ochote upiec jeszcze jeden.:)
Pozdrawiam!
Taki chlebek dobry jest:)
Pozdrawiam.
www.waniliowachmurka.blox.pl
widzialam ten chlebek u Anitki i juz wtedy mi sie podobal, a teraz Ty kusisz;)
kasic ... na przerwie śniadaniowej najlepiej smakuje kanapka z chleba cebulowego :)
majana ... jest pyszny :)
Tili... mam problem z tym zakwasem :(
andzia .. ja go jadłam dziś do twojej grzybowej :)
Notme.. a będzie reportaż na blogu ??
wiesz jak lubię oglądać Twoje sprawozdania :)
Olcik... a może spróbujesz?? sama zrobić
Iwona.. jak będziesz miała możliwość to upiecz Polecam:)
Kasiu, a jaki problem?
Pozdrawiam :)
Pamiętam jak kilka lat temu zajadałam się kupionymi w markecie cebulakami ;). Po prostu je uwielbiałam. A taki trochę cebulak w wersji chlebowej to dopiero musi być pycha!
Własnie mi wyrasta ;) Jak wszystko się uda, to się będę jutro na sniadanie zajadać ;)
pozdrówka!
Piękny chlebuś upiekłaś. bardzo się cieszę, że smakował:) Pozdrawiam
Dziękuje, :) ale tym razem bez reportażu, upiekłam go bardzo impulsywnie, :) ale może innym razem. ;)
Pozdrawiam!
Tili problem w tym że to bardzo skomplikowane a obecnie mam problemy z myśleniem...hahahahah brak słońca i mrozy;)
Olalala... zachęcam do wypieku chlebka można i bagietki fajne zrobić
Oczko ja go wcinałam do zupy grzybowej pycha :)
Atina dzięki za przepis i inspiracje:)
Notme... no to czekam na następny Twój wpis :)
pyszny jest ten chlebek, pięknie ci się upiekł
Pychotka. Uwielbiam chleb z cebulą. Bułeczki też :) I jaki śliczny :)
Prześlij komentarz