Moje zdjęcie
Mam na imię Kasia. Ślązaczka z krwi i kości. Moje motto to : SMAK & ZAPACH & ROCK'N'ROLL......... Z wykształcenia jestem technologiem żywienia. Największe szczęście daje mi pobudzanie zmysłów. Realizuje to w kuchni tworząc dzieła kulinarne przy dobrej muzyce… to dla mnie odmienne stany świadomości w codzienności.

sobota, 13 grudnia 2008

Ryba w ryżu z porami


W piątek na naszym stole królują potrawy postne. Miałam w domu mrożone filety z pangi i pory. Szukając jakieś inspiracji natknęłam się na przepis z Kuchni Ireny i Andrzeja u których jestem ostatnio częstym gościem na danie z kuchni greckiej Ryż z porami. Do tego przygotowałam rybę smażona wcześniej zamarynowaną i przyznam, że danie wyszło wyjątkowe.





Składniki na 4 porcje:
80 dag ryby mrożonej (u mnie była panga)
4 ząbki czosnku
1 cytryna
1/2 łyżeczka curry
sól, mąka, olej do smażenia ryby


Składniki na ryż z porami:
2 pory
1/2 szklanki oliwy
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1/2 szklanki ryżu
pęczek posiekanego koperku
sól, pieprz


Sposób wykonania:
Rybę po rozmrożeniu osuszamy i spryskujemy sokiem z całej cytryny, wkładamy na godzinę do lodówki. Czosnek, sól i curry miażdżymy i smarujemy tym rybę z każdej strony, ponownie odstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie obtaczamy w mące nadmiar mąki strzepujemy i smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia.
Pory ponacinać wzdłuż i dokładnie wymyć w wodzie. Pokroić w pół talarki. Rozgrzać oliwę i zeszklić pory. Dodać koncentrat pomidorowy , sól i pieprz. Zalać wodą aby przykrywała pory. Podgotować. Wlać szklankę gorącej wody i kiedy całość się zagotuje dodać ryż i koperek. Garnek przykryć i gotować 15 - 20 minut.
Rybę podajemy z ryżem i porami. Świetnie się ze sobą komponują i uzupełniają.
Polecam i życzę smacznego.
Gotując słuchałam Shakin' Stevensa... pamiętam jak jego plakaty zdobiły mój pokój :)

1 komentarz:

andzia-35 pisze...

Rybka i to jeszcze z dodatkiem curry..mmmm..pychtka:))