czwartek, 4 grudnia 2008
Krajanka piernikowa z marcepanem i powidłami
Największym rarytasem wśród słodyczy jest dla mnie marcepan. A że czas świąt się zbliża postanowiłam połączyć smak marcepanu i piernika. Pomysł zaczerpnęłam z jednego z blogów... niestety nie pamiętam z którego.
Składniki na ciasto piernikowe:
• 3 i 1/3 szklanki mąki
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• szczypta soli
• pół szklanki miodu
• 3/4 szklanki cukru
• pół kostki masła (czyli 125 g)
• 1 jajko
• drobno posiekane orzechy w ilości dowolnej (u mnie około pół szklanki)
• skórka pomarańczowa w ilości dowolnej (u mnie około pół szklanki)
• przyprawy (1 łyżka cynamonu, 1 łyżeczka kardamonu, 1 łyżeczka imbiru, po pół łyżeczki gałki muszkatołowej i goździków, po 1/4 łyżeczki pieprzu i ziela angielskiego) - ja dodałam przyprawę do piernika.
Składniki ma masę z marcepanu:
• 400 g gotowej masy marcepanowej (ja dodałam 300 g... resztę zjadłam w czasie sporządzania tego smakołyku)
• 2 żółtka
• 1/3 szklanki mąki
• 1 łyżka mleka
• 1 łyżka soku pomarańczowego
• 1 łyżka soku cytrynowego
• 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
Ponadto:
• słoik powideł
• cukier puder do lukru
Mąkę przesiać z proszkiem, sodą i solą, dodać posiekane orzechy i skórkę. Miód, cukier i masło rozgrzać mocno (ale nie zagotować) w dużym garnku, dodać przyprawy korzenne wymieszać. Dodawać stopniowo mąkę, ciągle mieszając, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Zdjąć z palnika, lekko przestudzić, dodać jajko i wymieszać. Przełożyć ciasto na stolnicę, wyrobić lekko, podsypując mąką w razie konieczności. Jeszcze ciepłe podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na prostokąt wielkości 33 x 22 cm (lub większy, jeśli użyjecie lekko większej formy).
Masa z marcepanem: wszystkie składniki razem rozetrzeć.
Formę 33 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć jedną część ciasta piernikowego. Na nim rozprowadzić masę marcepanową, zostawiając po 1 cm od każdego boku. Na marcepanie rozsmarować powidła (nie zużyłam całego słoika). Na górę położyć drugą część rozwałkowanego ciasta piernikowego, skleić dokładnie z ciastem dolnym (jeśli tego nie zrobicie masa i powidła wydostaną się na zewnątrz i spieką).
Piec około 30 minut w temperaturze 180ºC. Wyjąć z piekarnika, przestudzić, lekko ciepłe polukrować.
Lukier sporządzić przez roztarcie cukru pudru z koniakiem, sokiem z cytryny lub wodą.
Zostawić odkryte na całą noc. Rano pokroić na kwadraciki, przechowywać w szczelnej puszce w warstwach przełożonych papierem do pieczenia. Długo się przechowuje.
Polecam na zimowe wieczory z kawą i likierem Amaretto :)
Etykiety:
Ciasta
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
1 komentarz:
Mniam, wygląda pysznie! Uwielbiam marcepan! :)
Prześlij komentarz