

Wiosna zagościła u mnie już na dobre. Mam sporo potraw do publikacji ale z czasem coraz trudniej. Kiedy zobaczyłam te bułeczki u Dorotus byłam nimi tak oczarowana, że musiałam je zrobić.Była to już moja trzecia kulinarna niespodzianka dla mojej pociechy na wypad do Krakowa. Ciasto jest wdzięczne w obróbce, plastyczne a praca przy tych bułeczkach to świetna zabawa. Ja nadziałam je smażonymi pieczarkami.
Składni na ok. 15 szt:
Składniki na ciasto drożdżowe:
400 g mąki pszennej
1 opakowanie suchych drożdży (7 g) lub 14 g świeżych
1 jajko
200 ml naturalnego jogurtu
100 ml ciepłego mleka
pół łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru (można dać mniej, jeśli nadzienie jest wytrawne)
Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe dokładnie wyrobić (można to zrobić w maszynie do pieczenia). Przykryć ręczniczkiem i pozostawić w cieple do podwojenia objętości.
Składniki na ciasto maślane:
150 g mąki
100 g masła
Składniki połączyć razem i dobrze wyrobić.
Składniki na nadzienie:
20 dag pieczarek
1 mała cebula
1 łyżka oliwy
sól i pieprz
Pieczarki umyć pokroić w plasterki, cebulę pokroić w kostkę. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć cebulę z pieczarkami ,dodać sól i pieprz do smaku,wystudzić.
Ponadto:
1 jajko roztrzepane z łyżką mleka, do smarowania
1 białko, lekko roztrzepane, do sklejania
Sposób wykonania:
Ciasto drożdżowe po wyrośnięciu połączyć z ciastem maślanym, dobrze wyrobić, do gładkości, by nie było grudek. Rozwałkować na grubość około 3mm.szklanką wycinać głowy świnek(robimy 30 krążków), krążki smarujemy roztrzepanym białkiem, łyżeczką kładziemy nadzienie z pieczarek, sklejamy i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Z mniejszej foremki wyciąć nosy, uszy jako ćwierć mniejszego koła. Wszystkie elementy skleić z głową za pomocą białka. Oczy i dziurki zrobić za pomocą dostępnych składników - pieprz, goździki, zioła itp.
Bułeczki odstawić przykryte ręczniczkiem w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Przed pieczeniem posmarować jajkiem.
Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 200ºC, można przykryć folią, jeśli zbyt szybko nabiorą koloru. Studzić na kratce.
Smacznego:)
Przygrywał mi podczas pracy Nickelback. Oczarował mnie kiedyś głos wokalisty.
21 komentarzy:
Wow, Kasiu! Swietny pomysł z tym nadzieniem:) A prosiaczki wyglądają cudnie, czaję się tez na nie :) Nie wiem ,jak to możliwe, ale śniłaś mi się hy hy ;)
Kasiu , genialne prosiaczki !
Bardzo mi się podobają - i na pewno je zrobię , bo bardzo mnie korcą :D
widzę ,że teraz króluja prosiaczki. Też mnie kusi ten przepis. Śliczne Ci wyszły , pozdrawiam :)
usmiecham sie patrzac na nie:) Sa takie sliczne. Podoba mi sie pomysl z nadzianiem ich pieczarkami. Zapisuje do zrobienia:)
Ach ja już poprostu cały czas myślę o tych bułeczkach:))
O, jakie cudne :). Pięknie wyglądają!
świetne są! i jakie sliczne Ci wyszły
świetnie muszą smakować nadziane pieczarkami. Prosiaczki koncertowo Ci wyszły!
Kasiu i Ty przeciwko mnie?!? Czy to jakiś spisek? Gdzie ostatnio nie zajrzę, to czekają na mnie te najcudowniejsze, najsłodsze i najurokliwsze bułeczki pod słońcem! Ja też takie chcę!!!!!!
Świetne prosiaczki, farsz pieczarkowy jak dla mnie genialnie tu pasuje. :))
Pozdrawiam serdecznie!
prosieta, pietrwsza klasa, też mam ochotę na te z nadzieniem pieczarkowym:)))
Są cudowne! i z moim ulubionym nadzieniem;)
nie dosyć, że prosiaczki świetnie wyszły to jeszcze moje kochane pieczareczki :)
Niedługo zacznę , jak w poprzednim roku, chodzić na łąki niedaleko mnie, gdzie mam świetne miejsce na pieczarki królewskie :)
Hihihi, ale śliczne :)
Niech wam jajeczko dobrze smakuje
bogaty zajączek uśmiechem czaruje
Mały króliczek spełni marzenia,
wiary, radości, miłości, spełnienia !
Radosnych Swiąt Kachno! :))
Wesołych i spokojnych Świąt Kasiu !!!
Zdrowych, radosnych i spokojnych Świąt Kasiu!
WESOŁYCH I SPOKOJNYCH ŚWIĄT!
Pozdrawiam ciepło i serdecznie!
O prosze i u Ciebie prosiaczki - nowa fala po poduszkowcu i paluchach wiedźmy i sernikach nastała :))
Wesołych, spokojnych i smacznych świąt! :)
Zdrowych, radosnych i spokojnych Świąt !
Kasiu,wszystkiego naj naj najlepszego z okazji świąt Wielkiej Nocy:*- spóźnione życzonka,ale są:D!
Prześlij komentarz