W tym roku zafascynowały mnie trufle. Czytałam sporo przepisów, śledziłam uwagi innych o technice sporządzania. Zamówiłam piękne papilotki i od soboty staram się tworzyć.
Trufle marcepanoweSkładniki na ok. 30 kuleczek :- 30 dag migdałów
- 10 dag cukru pudru
- 50 ml likieru amaretto można zastąpić olejkiem migdałowym
- 10 dag cukru brązowego
- 1 łyżeczka cynamonu
Sposób wykonania :Migdały sparzyć gorącą wodą i czekać do ostudzenia następnie przez naciskanie migdała skóra łatwo schodzi. Migdały rozkładamy na ściereczce lnianej do całkowitego wysuszenia. Odkładamy ok. 30 obranych migdałów resztę mielimy w maszynce do mielenia orzechów. Mieszamy z cukrem pudrem i likierem. Następnie formujemy kuleczki do środka wkładamy migdał i obtaczamy w ciemnym cukrze wymieszanym z cynamonem. Przechowujemy w lodówce do ok. 1 tygodnia.
Gdzieś tam w dali leciała płytka Katie Melua z jej przebojami. W sumie nawet wesoło się przy niej pracowało :)
Propozycja w ramach
Kuchni Świątecznej i Noworocznej
2 komentarze:
Ja się wczoraj objadłam marcepanem, jak nim pierniki przekładałam, ale takiego trufelka też bym z chęcią zjadła :)))
O mniam, ależ piękności! Uwielbiam marcepan! :)
Prześlij komentarz