Długo szukałam idealnych połączeń smakowych dla szpinaku. Na targu w moim mieście mamy cudowne warzywa i owoce. Będąc na nim w piątek kiedy to kupowałam sporo delikatesów z tutejszych gospodarstw nie mogłam się oprzeć pięknemu świeżemu szpinakowi. Jednak cały czas szukałam składników , które z nim sporządzone spowodują, ze będzie on idealny. I tym razem znalazłam najlepsze połączenie szpinaku, czosnku, śmietanki, sera do smarowania i odrobiny tartego chrzanu.
Składniki na 4 osoby :Sos szpinakowy :
70 dag świeżego szpinaku
200 ml śmietanki 30%
150 g serka do smarowania
2 łyżeczki tartego chrzanu
3 łyżki masła
2 ząbki czosnku
sól
250 g makaronu typu tagliatelle
2 łyżki sezamu
Sposób wykonaniaSzpinak myjemy pod zimną bieżąca wodą usuwając nadpsute liście i wypłukując ziemię. W dość dużym garnku nastawiamy wodę na blanszowanie szpinaku z dodatkiem łyżeczki soli. Szpinak wrzucamy na wrząca wodę i gotujemy 1 min. odcedzamy na sicie ... ja szpinak hartuje lodowatą wodą po odcedzeniu. Po ostygnięciu usuwamy łodyżki ugotowanego szpinaku i drobno szatkujemy. W naczyniu rozgrzewamy masło i wrzucamy rozdrobniony szpinak aż woda odparuje, dodajemy zmiażdżony czosnek, śmietankę, rozdrobniony ser do smarowania na koniec dodajemy łyżkę masła i tarty chrzan.... przyprawiamy tylko solą. Makaron gotujemy ok. 8 min. odcedzamy i dodajemy do sosu szpinakowego. Wszystko razem zagotujemy wykładamy na talerze i posypujemy prażonym sezamem.
Tym razem słuchałam muzy z Pulp Fiction :)
4 komentarze:
O, to coś dla mnie :) Uwielbiam wszelkiego rodzaju makarony, a ostatnio polubiłam też szpinak :) No i ten dodatek sezamu mnie intryguje...Trzeba będzie wypróbować ten przepis :) Pozdrawiam :)
não entendi nada, mas a aparencia do prato é muito boa.
Uwielbiam szpinak, zjadam go w duuuzej ilosci. ;))
Podobnie przygotowuje to danie. :)
Pozdrawiam!
I ja uwielbiam szpinak i sosy z nim przygotowuję na różne sposoby, choć jeszcze nie dodawałam do niego chrzanu :) Na pewno spróbuję następnym razem :)
Pozdrawiam świątecznie :)
Prześlij komentarz