Moje zdjęcie
Mam na imię Kasia. Ślązaczka z krwi i kości. Moje motto to : SMAK & ZAPACH & ROCK'N'ROLL......... Z wykształcenia jestem technologiem żywienia. Największe szczęście daje mi pobudzanie zmysłów. Realizuje to w kuchni tworząc dzieła kulinarne przy dobrej muzyce… to dla mnie odmienne stany świadomości w codzienności.

poniedziałek, 22 grudnia 2008

Pralinki a'la Bounty


Przeglądając blogi wpadłam kiedyś na ten przepis:
Pralinki a'la Bounty
na blogu
Gotuję bo lubię. Nic nie zmieniałam wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem z blogu i wyszły idealne. Niestety do zdjęć dotrwało ich niewiele ;)













Składniki (ok. 25 szt):
- 250 g wiórków kokosowych
- 100 ml kremówki
- 70 g cukru pudru
- 70 g masła
- 150 g mlecznej czekolady
- 150 g białej czekolady

Sposób wykonania:
Rozpuszczamy masło w garnku i dodajemy kremówkę. Kiedy masło się rozpuści zdejmujemy z ognia. W misce mieszamy wiórki z cukrem i wlewamy do nich masło ze śmietanką. Wszystko mieszamy i formujemy kulki wielkości orzecha. Najłatwiej formować mokrymi rękoma. Polecam tak uformowane kulki włożyć do zamrażarki (w przeciwnym razie bardzo ciężko będzie je obtoczyć w czekoladzie). W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą i ciemną czekoladę. Dobrze schłodzone kulki obtaczamy w czekoladzie (wg uznania dekorujemy lub nie) i wkładamy do lodówki, żeby czekolada stężała. Czasochłonne, ale warte poświęceń :)

Propozycja w ramach
Kuchni Świątecznej i Noworocznej

3 komentarze:

Notme pisze...

Ale u Ciebie tyM razem slodko mmm. :)
Lubie trufeltki, ale marcepanowych jeszcze nie jadlam.

ŻYCZĘ WESOŁYCH I SPOKOJNYCH ŚWIĄT!
( ^_^ )

Pozdrawiam serdecznie! :)

Majana pisze...

Ależ słodziutko! Też robiłam bounty, są pyszne! :)) Pozdrawiam serdecznie.

Tilianara pisze...

Wesołych i smacznych Świąt życzę :) Dużo zabawy i zdrówka do niej nie tylko przez Święta, ale i cały rok :)))

Pozdrówka wigilijne :)