czwartek, 5 marca 2009
Segedínský guláš
W mojej kuchni dania kuchni czeskiej goszczą często. Niedawno brałam udział w Tygodniu Kuchni Czeskiej ale to nie koniec mojej przygody z tą kuchnią. Dzisiaj proponuję Segedínský guláš z blogu Ivany.
Składniki na 4 porcje :
50 dag mięsa wieprzowego (najlepiej łopatka)
50 dag kapusty kiszonej
1 duża cebula
3 łyżki cukry
2 łyżki smalcu
5 łyżeczek słodkiej papryki
ok. 350 ml wody
2 łyżki mąki
sól do smaku
2 łyżki kwaśniej śmietany
Sposób wykonania:
Kapustę poszatkować i wymieszać z cukrem. Mięso i cebulę pokroić w kostkę. Rozgrzać smalec i podsmażyć cebulę, dodać mięso i paprykę. Smażyć to obrumienienia mięsa (należny uważać żeby nie przypalić papryki ponieważ potrawa będzie gorzka). Dodać kapustę zalać całość wodą i dusić. Idealny do tego jest szybkowar (czas gotowania 20 min od zagotowania). Z mąki i 1/2 szklanki mąki sporządzić zawiesinę i zagęścić potrawę. Na koniec dodajemy śmietanę. Doprawiamy solą i można również dodać kminek ... obecny w większości czeskich potraw.
Podajemy z knedlikiem.
Smacznego :)
Słuchałam....Joe Satriani, Eric Johnson, Steve Vai, Jimmy Page, Led Zeppelin, Live, Rush spotkali się by zagrać utwory Jimego Hendrixa .
Etykiety:
Kuchnia czeska,
Proste dania
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
7 komentarzy:
no ja akurat za kuchnią czeską nie przepadam, ale mięcho z kapuchą lubię i knedlika też :)
wyglada jak bigos:) mniammmm
Toż prawie jak bigos :)! Wygląda pysznie i tak też musi smakować :).
Ps. A co u Ciebie :)? Ostatnio tak rzadko się wpisy pojawiają... Mam nadzieję, że to tylko brak czasu :)?
Bardzo smaczne danie :) A w sosach i knedlikach bardzo zasmakowałam właśnie dzięki Tygodniowi Kuchni Czeskiej, więc na pewno wykorzystam i Twój przepis na gulasz :)
Jak tam zdrówko? Mam nadzieję, że dobrze :))) Buziaczki gorące ślę :*
uwielbiam ten gulasz:) Pysznie wygląda:)
Pyszniutko wygląda jak bigosik!:))) Dawno nie jadlam , oj dawno.
Pozdrawiam Kasiu!:)
Właśnie wyłączyłam gaz pod patelnią z tym gulaszem i testuję. Udało się! Bardzo smaczne :)
Dziękuję za przepis :)
Prześlij komentarz