Przeglądając blog Kuchnia Ireny i Andrzeja natknęłam się na przepis Schab po kowalsku. Przepis wydał mi się bardzo ciekawy. Jednak ze względu na córkę, która nie przepada za wieprzowiną wykorzystałam piersi z kurczaka. Potrawa jest pyszna na pewno zagości na dobre w naszym jadłospisie. Bardzo prosta w przygotowaniu i mało czasochłonna... a prezentuje się i smakuje wyśmienicie. Podałam go z ziemniaczkami i mizerią.
Składniki na 4 osoby:
2 spore piersi z kurczaka (ok. 0,7 kg)
10 dag bułki tartej
2 jajka
2 cebule
10 dag sera żółtego
sól, pieprz
2 łyżki majonezu, 2 łyżki ketchupu, pół łyżeczki łagodnej przyprawy curry
olej do smażenia + łyżka masła
Sposób wykonania:
Piersi myjemy, suszymy w ściereczce i filetujemy w poprzek (na dwa sznycle)solimy i pieprzymy. Panierujemy w jajku i bułce tartej. Bułkę dociskamy a nadmiar otrząsamy. Smażymy na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła na złoty kolor. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na tłuszczu po kotletach, przyprawiamy curry solą i pieprzem. Na kotlety kładziemy sporządzoną cebulkę, smarujemy majonezem i ketchupem wcześniej razem wymieszanymi, posypujemy startym serem. Zapiekamy ok. 10 min w piekarniku albo dosmażamy na patelni pod przykryciem aż ser się stopi.
Smacznego :)
Dzisiaj słuchałam starego dobrego "Dżemu"... do takiej potrawy na deser musiało być coś słodkiego :)
Czy zakup złota wciąż ma sens?
2 dni temu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz