Moje zdjęcie
Mam na imię Kasia. Ślązaczka z krwi i kości. Moje motto to : SMAK & ZAPACH & ROCK'N'ROLL......... Z wykształcenia jestem technologiem żywienia. Największe szczęście daje mi pobudzanie zmysłów. Realizuje to w kuchni tworząc dzieła kulinarne przy dobrej muzyce… to dla mnie odmienne stany świadomości w codzienności.

sobota, 21 lutego 2009

Drożdżówki z powidłami


Po przerwie chciałam zaprezentować Drożdżówki z powidłami, które wypatrzyłam kiedyś na blogu Dorotus. Są proste w wykonaniu i bardzo smaczne a zapach podczas pieczenia przypomina ten z piekarni kiedy czułam chodząc do szkoły.











Składniki na ok. 12 drożdżówek
75 g masła
250 ml mleka
25 g świeżych drożdży (lub o połowę mniej suszonych)
szczypta soli
70 g cukru
50 dag mąki pszennej
Dodatkowo :
powidła śliwkowe
jajko do posmarowania
Sposób wykonania:
Masło roztopić, dodać mleko, podgrzać do letniej temperatury. Dodać drożdże, rozpuścić. Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto, aż będzie gładkie (ok. 8 min robotem). Odłożyć przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1-1,5 h).
Po wyrośnięciu dokładnie wyrobić, by usunąć pęcherzyki powietrza.
Rozwałkować na placek o wymiarach około 30x50 cm. Posmarować ciasto nadzieniem, zwinąć w roladę, którą pokroić na kawałki o grubości 2-3 cm. Ułożyć je na blaszce w sporych odstępach. Odstawić do wyrośnięcia, ale nie na długo, około 10-15 minut. Przed pieczeniem najlepiej karta kredytową nacisnąć wzdłuż środka każdego kawałka, aby jego boki uniosły się do góry, posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w temperaturze 220ºC przez 10 minut. Studzić na kratce. Można polukrować albo posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)
Podczas pieczenia słuchałam Ten Sharp.